Terapia prin hipnoză pentru remedierea disfuncțiilor sexuale

Ce sunt disfuncțiile sexuale?

Organul sexual principal al omului este creierul, iar manifestarea sexualității unei persoane se află într-o relație strânsă de dependență cu psihicul acesteia. Tulburările sau disfuncțiile sexuale pot aparea în oricare fază a ciclului sexual – dorință, excitație, orgasm.

Se poate vorbi despre disfuncții sexuale psihogene sau de natură psihică dacă a existat cel puțin o perioadă de desfășurare normală a vieții sexuale. Însă dacă o disfuncție sexuală este secundară unei alte tulburări psihice este necesară tratarea afecțiunii primare care conduce la ameliorarea sau remisiunea disfuncției sexuale.

Stresul, anxietatea, depresia, diverse probleme în relația de cuplu sau o viață sexuală nesatisfăcătoare, imposibilitatea de a avea un copil ori stima de sine scazută sunt factori care pot genera disfuncții sexuale atât la bărbați, cât și la femei.

 

Simptome și manifestări ale tulburărilor sexuale

Dificultățile sexuale sunt, de cele mai multe ori, determinate de cogniții eronate, de eșecuri repetate și convingeri cu puternic impact emoțional ce generează afecte precum rușine, teamă ori umilință. Repetate, aceste gânduri negative asociate cu afectele negative perpetuează simptomele disfuncției sexuale specifice.

 

Cele mai frecvente tulburări de natură sexuală care pot fi tratate prin hipnoză sunt:

  • lipsa dorinței sexuale
  • ejaculare precoce sau ejacularea prematură, o problemă cu care se confruntă 1 din 3 bărbaţi la un moment dat în viaţă
  • impotența sau disfuncția erectilă, incapacitatea bărbatului de a obține sau menține erecția pentru a se implica într-un act sexual
  • anorgasmia sau absența totală a orgasmului la femei
  • frigiditate sau absența răspunsului sexual la femei
  • vagininism sau durerea intensă în timpul actului sexual ori imposibilitatea penetrării vaginale
  • dispareunie sau durerea manifestată atat în timpul actului sexual, cât şi ulterior acestuia, care poate fi prezentă atât la femei, cât şi la bărbaţi

Terapia prin hipnoză

Tehnicile hipnotice presupun focalizarea pe situația anxiogenă, atunci când aceasta a generat disfuncția sexuală. Mai exact, identificăm cauza generatoare de anxietate și emoții care stau la baza tulburării sexuale.

Terapia prin hipnoză urmărește astfel dezvoltarea unor noi modalități de a aborda situația anxiogenă, cum ar fi tehnicile de relaxare, dar și rescrierea subconștientă a felului în care percepem noi acea situație.

Rezultatele terapiei disfuncțiilor sexuale depind de natura tulburării sexuale, de profunzimea implicațiilor psihice, dar și de calitatea relației de cuplu pe care o avem. În cazuri mai complexe, hipnoza poate fi folosită pentru a accelera și augmenta efectele altor terapii psihologice.

Programează o ședință