Terapia prin hipnoză pentru eliminarea durerilor cronice

Ce sunt durerile cronice?

Piața medicamentelor pentru durere, analgezice şi antiinflamatoare, ar urma să ajungă în 2021 la peste 630 de milioane de lei, cu o creștere de 103 milioane de lei față de 2017, conform unui studiu de piață Euromonitor. Același studiu arată că 60% din români au pastilele în casă, 30% le cumpără de la farmacie și doar 10% nu iau medicamente.

Acest lucru este îngrijorător în contextul în care cele mai folosite calmante au efecte secundare grave dacă sunt consumate în doze mari ori pe perioade lungi, iar de cele mai multe ori românii apelează la aceste medicamente fără recomandarea medicului, pentru a trata tot felul de dureri.

Durerea este definită ca reacție normală a organismului la acțiunea unui factor extern, a unei leziuni sau a unei boli. Durerea are rolul de a semnala trauma fizică pentru a fi tratată. Însă când durerea persistă peste 3-6 luni sau chiar mai mult după ce factorul cauzator principal a dispărut, se poate spune că vorbim despre durere cronică.

Specialiștii estimează că la nivel global 1 persoană din 5 este afectată de durere cronică moderată sau severă, iar piața pharma oferă o gamă variată de medicamente pentru durere ce pot fi achiziționate fără prescripție medicală. Însă asta nu pare a fi o soluție pe termen lung.

Studii efectuate de cercetătorii canadieni arată că 5 dintre cele mai folosite analgezice cresc riscul unui atac de cord chiar şi cu 100%. Conform unui alt studiu publicat în revista de specialitate “European Heart Journal” ce își propune impunerea vânzării de analgezice în baza de prescripție medicală, vânzarea la liber a ibuprofenului a fost asociată cu un risc crescut cu până la 31% pentru declanșarea stropului cardiac, în timp ce vânzarea diclofenacului cu risc crescut de până la 50%. Mai exact, studiile arată că utilizarea medicamentelor analgezice și antiinflamatoare pe termen lung este asociată unui risc crescut de insuficiență cardiacă, atac de cord și accident vascular cerebral, întrucât acestea influențează agregarea trombocitelor și formarea cheagurilor de sânge. Totodată, medicamentele antiinflamatorii cresc retenția lichidelor, a tensiunii arteriale și produc vasoconstricție, îngreunând circulația sangvină.

Simptome și manifestări ale durerilor cronice

Există diferite tipuri de dureri, de la durerea cronică primară până la durerea cronică secundară altor afecțiuni, dar și dureri acute sau dureri clinice, care sunt clasificate în funcție de factorii sau agenții declanșatori, afecțiuni asociate, tipologie și tablou clinic.

Astfel, conform Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii (International Association for the Study of Pain) clasificarea durerii cronice include:

  • Durere cronică primară
  • Durere cronică asociată cancerului
  • Durere cronică posttraumatică sau post intervenție chirurgicală
  • Durere cronică neuropatică
  • Durere cronică de cap secundară
  • Durere cronică secundară viscerală
  • Durere cronică secundară musculoscheletală

Totodată există o serie de afecțiuni principale care determină durere cronică, și anume:

  • Artritele sau probremele articulare
  • Durerile de spate – cervicale, toracale sau lombare
  • Rupturi sau întinderi musculare
  • Entorse
  • Traumatisme repetitive
  • Fracturi
  • Fibromialgia
  • Lezuni/afectări ale nervilor

Durerea acută apare de regulă brusc ca urmare a unui incident specific, cum ar fi o intervenție chirurgicală, nașterea, un accident, o fractură sau un traumatism.

Durerea cronică nu este asociată direct cu deteriorarea unui țesut ca în cazul unei dureri acute, însă poate să derive din aceasta și să persiste și după îndepărtarea factorului cauzator. Durerea cronică este considerată boală sau afecțiune și durează în timp. Se poate agrava, ne perturbă viața de zi cu zi și poate totodată dezvolta afecțiuni conexe. Este dificil de tratat, dar nu imposibil, fizioterapia și terapia prin hipnoză fiind cele mai indicate pentru reducerea durerii și a simptomelor asociate.

Terapia prin hipnoză pentru eliminarea durerilor cornice

Terapia prin hipnoză implică relaxarea progresivă și sugestiile analgezice. Există studii imagistice (Jensen & Thompson) care arată că hipnoza modifică activitatea cerebrală în zonele de creier care modulează percepția durerii. Prectic, hipnoza se bazează pe capacitatea înnăscută a organismului de a ușura durerea.

Durerea cronică este asociată cu stres și anxietate care intensifică senzația durerii. În plus, subconștient, creăm tipuri de gândire disfuncționale precum exagerarea, anticiparea negativă și auto-sugestia, care potențează experiența durerii. Astfel, terapia prin hipnoză ajută la eliminarea sau reducerea semnificativă a durerilor prin gestionarea răspunsurilor emoționale negative și a anxietății generate de durere, prin reducerea stresului şi relaxarea sistemului nervos și prin rescrierea unor noi tipare de gândire.

Programeaza o sedinta