Terapia prin hipnoză pentru eliminarea stresului
Ce este stresul?
Considerat și epidemia globală a secolului nostru, stresul este o componentă inevitabilă a vieții. Stresul poate fi definit și ca răspuns fizic automat în fața oricărei situații sau provocări care impune adaptarea la o schimbare. Stresul este o reacție complexă declașată în creier prin interpretarea unei situații de către psihic ca fiind periculoasă și prin degajarea unor hormoni și neurotransmițători specifici care au rolul de a pregăti organismul să lupte.
Așadar, stresul nu implică doar o componentă mentală, ci și o reacție fizică derulată de sistemul nervos autonom (sau sistemul nervos vegetativ), care dictează funcțiile involuntare ale corpului, precum respirația, presiunea arterială sau bătăile inimii.
Stresul mai este clasificat în stres „bun” (eustres) și stres „rău” (distres), diferența între cele două fiind percepția pe care o avem asupra factorilor de stres. Altfel spus, gestionat cu succes și în doză optimă, stresul ne poate ajuta în viața de zi cu zi datorită funcției sale de mobilizare a întregului organism pentru a gestiona orice situație pe care o percepem ca pe o amenințare. Spre exemplu, stresul ne poate ajuta să ne pregătim mai bine înaintea unui examen sau a unui interviu pentru un nou loc de muncă ori ne ajută să avem o reacție rapidă în cazul unui posibil accident. Însă pe măsură ce cumulăm mai mulți factori de stres, lucru des întâlnit în societatea de azi, stresul devine periculos pentru sănătatea noastră pe termen lung. Spre exemplu, situații solicitante la locul de muncă, termene limită, situații conflictuante în cuplu, griji financiare ori alte situații neplăcute ce se succed și nu ne oferă timpul și spațiul pentru a ne încărca bateriile. Totodată, nu trebuie să uităm că răspunsul la stres apare în urma interpretării noastre a unor situații, așadar stresul poate apărea datorită percepției noastre asupra unor viitoare situații văzute ca potențiale pericole.
Simptome și factori de stres
Atât stresul acut, cât și cel cronic pot produce importante schimbări comportamentale și fiziologice pe care nu este indicat să le neglijăm. Cu atât mai mult cu cât sistemul nostru nervos nu face diferența între o amenințare fizică și una emoțională. Astfel, orice întâmplare, situație ori stimul, mai mult sau mai puțin solicitante, pot deveni factori de stres.
Putem defini cauzele stresului în următoarele categorii principale:
- Catastrofele sau situațiile de forță majoră, imprevizibile și imposibil de controlat precum cutremure, inundații, epidemii sau pandemii, atacuri teroriste, războaie.
- Etapele de tranziție ale vieții precum bacalaureat, începerea facultății, domicilierea pe cont propriu, căsătoria, despărțirea sau divorțul, concedierea, nașterea unui copil, decesul unei persoane dragi
- Viața de zi cu zi cu situații cauzatoare de stres precum ambuteiaje în trafic, treburi casnice, neînțelegeri cu vecinii, obligația de a participa la diverse evenimente, termene limită la locul de muncă, întâlniri cu persoane care nu ne plac, obligații familiale etc
- Factori de mediu precum poluarea, aglomerația, zgomotul, condițiile meteo nefavorabile.
Subliniind, stresul psihic prelungit poate produce atât schimbări comportamentale și cognitive, cât și reacții emoționale fiziologice, intensitatea și frecvența acestora fiind diferită în funcție de persoană.
Trecem în revistă cele mai frecvente simptome ale stresului:
- Simptome comportamentale: nevoia de izolare față de cei din jur, amânarea sarcinilor sau neglijarea responsabilităților, pofta de mâncare mai mare sau mai mică decât de obicei, nevoie de somn mai mare sau mai mică decât de obicei, ticuri nervoase, consum mai mare sau refugiu în alcool, tutun ori medicamente pentru relaxare
- Simptome emoționale: anxietate, panică, depresie, iritabilitate sau furie, senzația de singurătate, senzația de copleșire
- Simptome cognitive: tulburări de memorie, lipsă de concentrare, gânduri anxioase, dificultate în a lua decizii
- Simptome fiziologice: palpitații, dureri de cap, dureri de piept, tensiune și puls crescut, tulburări ale tractului digestiv – diaree sau constipație, greață, amețeli, diminiuarea sau pierderea apetitului sexual
Terapia prin hipnoză pentru eliminarea stresului
Stresul nu este o boală, ci un răspuns al organismului la lucrurile care ni se întâmplă în viață, iar pe lângă stresul acut și stresul cronic, o tulburare de stres care ne afectează viața este sindromul stresului post-traumatic.
Tulburarea de stres post-traumatic (cunoscută și ca PTSD) este o tulburare psihică rezultată în urma unei experiențe intens traumatizante, care se caracterizează prin gânduri și amintiri intruzive, coșmaruri repetitive, flashback-uri, pierderi parțiale de memorie asupra evenimentului traumatizant, comportamente de evitare, hiperreactivitate a sistemului vegetativ, modificări ale dispoziției, ieșiri agresive, anxietate.
Terapia prin hipnoză pentru eliminarea tulburărilor de stres folosește de puterea minții pacientului pentru a rescrie datele evenimentului cauzator de stres și pentru a-l descărca de emoția negativă.
Trauma netratată ori o proastă gestiune a situațiilor cauzatoare de stres pot duce la o serie de dereglări comportamentale, psihice și fizice, care ne împiedică să avem o viață normală. Așa că dacă recunoști simptomele stresului cronic este momentul să faci o programare și să redobândești controlul asupra vieții tale.