Terapia prin hipnoză pentru eliminarea tulburărilor de greutate

Ce sunt tulburările de greutate și alimentație?

Tulburările de greutate sau de alimentație apar de regulă ca răspuns la o restricție calorică sau aliementară și sunt cauzate de o combinație de factori precum norme sociale, personalitate vulnerabilă, percepție distorsionată asupra propriului corp sau a necesității de a scădea în greutate. Cele mai frecvente tulburări de greutate, numite și tulburări de comportament alimentar, sunt obezitatea, anorexia și bulimia.

Anorexia și bulimia, considerate și tulburări emoționale, nu doar de alimentație, sunt caracterizate în principal prin comportamente alimentare toxice sau nocive și preocupare excesivă pentru greutate. Deși provin din aceeași clasă fiziopatologică, și anume teama obsesivă de îngrășare, fiecare prezintă manifestări clinice diferite.

Obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică și este definită ca afecțiune medicală de nutriție și metabolism, cu grăsime corporală în exces, care duce la o serie de afecțiuni sau probleme de sănătate asociate și la o speranță de viată redusă.

Obezitatea nu presupune doar factori genetici sau deprinderi de alimentație incorecte, ci și o componentă psihologică centrată pe conflicte, traume sau fixații (victimizare, menținerea unor relații disfuncționale, teama de schimbare, etc).

Simptome si manifestări ale tulburărilor de greutate și alimentație

Persoanele care suferă de anorexie își limitează greutatea corpului prin abținerea voluntară îndelungată de a se hrăni, dar și prin abuzul de purgative și diuretice, clisme sau excesul de exerciții fizice. Deși afecțiunea se manifestă mai ales la tinerele adolescente, anorexia poate fi declanșată și de evenimente stresante din viatță, precum schimbatul locului de muncă, mutatul, divorțul sau decesul unei persoane dragi.

Anorexia debutează deseori cu începerea unei diete normale pentru a pierde câteva kilograme. Ulterior, persoana devine obsedată de dietă și își limitează cantitatea și tipurile de alimente mai mult decât este sănătos. Totodată apar și manifestări comportamentale iraționale, precum dezvoltarea unei aversiuni față de mâncare, pierderea impusă a senzației de foame, efectuarea de exerciții în mod excesiv, administrarea de laxative sau diuretice sau provocarea vomei datorită temerii de a câștiga în greutate.

Pe termen lung sau sub formele sale grave, anorexia poate duce la înfometare, probleme de sănătate severe și chiar la deces.

Simptome frecvente asociate cu anorexia:

  • frica intensă de a câștiga în greutate
  • restricția consumului de alimente sau al unor anumite tipuri de alimente
  • aprecierea propriului corp ca fiind supraponderal, deși greutatea este sub limita standard
  • program de exerciții extrem de dur
  • evitarea abordării subiectelor legate de pierdere în greutate
  • distrugerea smalțului dentar ca urmare a episoadelor repetate de vomă
  • osteoporoza sau aritmii cardiace

Bulimia este caracterizată de un consum alimentar excesiv într-o perioadă scurtă de timp, urmată apoi de provocarea vărsăturilor sau de consumul de laxative cu scopul eliminării forțate a alimentelor consumate. Persoana afectată de bulimie este obsedată de propriul aspect fizic, însă pierde controlul aportului alimentar, ajungând astfel să recurgă la metode drastice pentru a elimina excesul. La baza acestui comportament vicios sunt sentimente de rușine, vinovăție și frică intensă de îngrășare.

Bulimia debutează de regulă în adolescența târzie sau la adultul tânăr, însă poate apărea și la adulți fiind declanșată de evenimente de viață traumatice. Spre deosebire de anorexie, persoana afectată de bulimie poate avea o greutate normală, sub medie, dar și peste medie sau chiar să sufere de obezitate.

Pe termen lung bulimia duce la depresie și la probleme grave de sănătate, precum anemie, mărire sau imflamare a gladelor salivare, probleme dentare, diaree și/sau constipație, tulburări ale circulației sanguine, deteriorarea stomacului, probleme de inimă sau chiar deces.

Simptome ale bulimiei:

  • episoade recurente de apetit exagerat asociat cu consumul unor cantități mari de alimente într-o perioadă scurtă de timp
  • pierderea controlului cantității de alimente consumată
  • sentimentul de vinovăție după episodul de înfulecare
  • teama intensă de îngrășare
  • autoinducerea vărsăturilor sau folosirea de laxative ori diuretice
  • efort fizic excesiv

Obezitatea este numită și ”boala secolului”, conform Organizatiei Mondiale a Sănătății având o prevalență mai mare decât malnutriția și bolile infecțioase. Pe lângă problema de natură estetică, obezitatea este o boală cronică ce prezintă risc crescut pentru o serie de probleme de sănătate precum hipertensiune, diabet zaharat tip 2, boala coronariană, accident vascular cerebral, osteoartrită, cancer, anxietate sau depresie.

În unele cazuri obezitatea este determinată genetic și are debut timpuriu, însă de cele mai multe ori, obezitatea ușoară până la moderată apare mai târziu în timpul vieții, fiind pusă pe seama “traiului bun”, al excesului de calorii, sedentarismului și al unui management deficitar al stresului.

Singurele metode de a trata eficient și sigur, pe termen lung, obezitatea usoară-moderată sunt cele în care se combină schimbarea regimului alimentar într-unul cu mai puține calorii cu exercitiile fizice, dar și cu terapie psihologică, cea mai indicată fiind terapia prin hipnoză.

Exceptând factorii de ordin genetic sau alte afecțiuni medicale care favorizează acumularea kilogramelor în plus, fenomenul care stă la baza apariției obezității e crearea unui dezechilibru între aportul caloric crescut și consumul energetic redus. Mai exact, consumăm mai multe calorii decât ardem. La fel ca și alte tulburări de alimentație, obezitatea are propriul ei cerc vicios care cuprinde factorii fizici și cei psihici care stau la baza tulburării sau la baza imposibilității de a scădea în greutate.

Terapia prin hipnoză pentru eliminarea tulburărilor de alimentație

Atunci când mâncăm nu se rezumă totul la a consuma o serie de alimente cu un anumit număr de calorii, ci sunt implicate și o serie de componente psihice precum imaginea ta despre sine, obiceiurile, condiționările sau amintirile. Așadar, soluția pentru scăderea în greutate este mintea ta, înainte de toate. Desigur, pentru scăderea în greutate trebuie asociate și exercițiile fizice și o alimentație corectă, însă totul pleacă de la psihicul nostru.

Terapia prin hipnoză pentru eliminarea tulburărilor de alimentație caută să trateze trauma ce stă la baza comportamentului alimentar nociv și să rescrie acest patern comportamental. Totodată se urmărește corectarea percepției distorsionate asupra propriului corp, a kilogramelor ideale și a alimentației proprii.

Programeaza o sedinta