Cum să te lași de fumat folosind hipnoza

Este deja o realitate pentru mulți fumători înrăiți care au încercat o terapie ancestrală: hipnoza. Este o veste bună pentru cei care încearcă să se lase de fumat și nu reușesc. În România se fumează zilnic 5 milioane de pachete de țigări, conform datelor oferite de Societatea Română de Pneumologie. Acestea ne situează pe locul 9 în Europa.

Efecte nocive

Statisticile arată că fumatul este de vină pentru 85% dintre cancerele bronhopulmonare și pentru 30% dintre decesele prin boli cardiovasculare. Doar fumul de tigară conține peste 4000 de substanțe nocive, multe dintre ele toxice, cancerigene.

Pe lângă efectele negative asupra sănătății nu trebuie să le neglijăm pe cele asupra frumuseții care se ofilește sub asediul fumului de țigară, iar dantura, unghiile și tenul îngălbenindu-se.

Nicotina e un drog

Nicotina, cea care crește presiunea în sânge și provoacă îndeosebi constricția vaselor sanguine, ce poate duce la infarct miocardic, acționează ca un drog. De aceea este atât de greu să te lași de fumat. Pentru că ai de luptat cu o dependență. Guma cu nicotină, plasturii cu nicotină, țigările electronice, toate au fost inventate ca să te ajute să lupți mai mult sau mai putin efficient cu această dependență.

Un studiu realizat de IRES arată că 4 fumători români din 10 au încercat să se lase de fumat. Dintre aceștia o treime au reușit acest lucru pentru mai puțin de o săptămână, iar altă treime pentru o lună.

Cum ajută hipnoza?

De ce hipnoza te ajută acolo unde alte metode dau greș? Pentru că lucrează cu ajutorul psihicului tău, găsește cauza dependenței.

Toți fumătorii sunt conștienți că există efecte nocive asupra sănătății și totuși continuă. O explicație ar consta în faptul că fumatul este asociat cu o stare de destresare, de eliberare. Și aici intervine hipnoza, inducând o stare de relaxare, stare mentală care favorizează eliberarea tensiunii.  Îți dă un fel de restart, de pornire de la zero, un nou început. Stresul cumulat de-a lungul timpului și pentru care fumatul reprezenta un debușeu dispare. Sigur, totul depinde de abilitatea si experiența hipnotizatorului care ne ghidează în această terapie.

Un studiu american (2017) a încercat să vadă care sunt rezultatele metodelor anti-tabac. A ales două grupuri: fumătorii din primul grup au participat la ședințe de hipnoză, cei din cel de-al doilea grup au folosit substituenți de nicotină. Rezultatul: după 6 luni de la încetarea tratamentului, mai mult de 95% dintre  cei din primul grup deveniseră abstinenți față de doar 25% din cel de al doilea grup.

Metodă hipnozei pare blândă în comparație cu alte metode, poate și pentru că ea se adresează cauzelor care au dus la dependență, mai ales că pentru un fumător fiecare țigară reprezintă o bucurie, o eliberare, o evadare. Este evident că stoparea acestui obicei trebuie să vină însoțită de o schimbare mentală radicală, altfel apare fenomenul de sevraj și în cele din urmă fumătorul se reapucă.